KORPORACIJA


The Corporation (Korporacija) je edukativni, istraživački dokumentarac koji nas potiče na razmišljanje o etičkim načelima te se kritički osvrće na današnji korporativni sistem i sagledava ga kao osobu, i potom procjenjuje odnos te osobe prema svijetu oko sebe.

Korporacije nam nameću sustave vrijednosti, manipuliraju našim mislima, stvaraju potrebe za besmislenim stvarima, odgajaju nas od naše najranije dobi. One teže ostvarenju svog cilja (maksimalizaciji dobiti, širenju tržišta, većoj produktivnosti) bez obzira na posljedice koje njihovi prekriveni motivi mogu prouzročiti. Bez moralne savjesti uništavaju okoliš, iskorištavaju radnike, narušavaju zdravlje, gaze ljudske živote i njihova prava, zlostavljaju životinje, narušavaju sav život na planeti, uvjeravaju nas u zdravstvenu ispravnost štetnih supstanci. One su divovi što gaze sve pred sobom koji nemaju granicu svoje pohlepe.

Što su korporacije i kako funkcioniraju? Osvrt na sam početak stvaranja korporacije i njenu veliku moć poslije Drugog svjetskog rata. Film pokazuje šokantan utjecaj korporacije na životnu sredinu i psihologiju potrošača. Djeca kao najveći potrošači i strategija njihove kontrole u budućnosti. Što je veća korporacija, odgovornosti su manje, profit je veći, a utjecaj na život Zemlje katastrofalan.

Drugi dio filma otkriva povezanost vodećih kompanija i političara na visokim funkcijama, privatizaciju prirodnih resursa - hrane i vode, kontroliranje javnosti putem medija, selektivne informacije dostupne javnosti i građanima, prljavu igru koju vode korporacije radi ostvarenja profita po cijenu ljudskog života i zagađenja prirodne sredine,..profit po svaku cijenu...surovo i istinito!

  • Nemoralno je i potpuno neprihvatljivo uzrokovati zagađenje i uništavanje planete, bolest ljudi i njihovo izrabljivanje samo zbog stjecanja ogromnog profita.

Sve su to podaci koje smo možda i čuli ali zapravo se ne želimo opterećivati jer je jednostavnije „zatvoriti oči“. Međutim, samim govorenjem o temi bezosjećajnih korporacija koje „gaze sve pred sobom“ možda ne činimo ništa značajno ali i to je bolje nego pretvarati se da je sve u redu, da se ništa strašno ne događa. Autori dokumentarca žele potaknuti ljude da razmišljaju o navedenom, da se „dignu na noge“ i barem pokušaju nešto poduzeti.
====================
              INFO
====================

PRODUCENT: Mark Achbar, Bart Simpson
REŽIJA: Mark Achbar, Jennifer Abbott
SCENARIJ: Joel Bakan, Harold Crooks
GODINA: 2003
TRAJANJE: 145 min.
ZEMLJA: Kanada

Popularno

Kontak

Naziv

e-pošta *

Poruka *